22.6.2011

Diili-tyylillä maaseututaitajia

Yksi Maaseutu opettaa -hankkeen loppuhuipennuksista oli Maaseututaitaja -tapahtuma Savon ammatti- ja aikuisopistolla Muuruvedellä tiistaina 24.5. Tapahtumassa viiden pilottikoulun oppilaita otti leikkimielisesti mittaa toisistaan Diili-ohjelman hengessä. Neljän tai viiden oppilaan ryhmille tehtäviä oli antamassa kolme kummiyrittäjää: Jyrki Happonen Uudistalon maaseutumatkailu Oy:stä, Toivo Laitinen Topin maatilamyymälä Oy:stä ja lammastilallinen Marja Liisa Leskinen.  Tehtävät olivat seuraavanlaiset:

  • Miten kerrot muille nuorille, että suomalainen lähiruoka on hyvää?
  • Topin maatilamyymälä tarvitsee väliaikaista työvoimaa aika ajoin. Miten teet Topilla tehtävän työn nuorille tiedoksi ja houkuttelevaksi?
  • Miten markkinoit villasukat Afrikkaan?

Nuoret tekivät tehtäviä innokkaasti ja paneutuen. Kaikilta ryhmiltä löytyi oikein hyvin perusteluita, miksi vaikkapa lähiruoka on hyvää. Lisäksi usealla ryhmällä oli hyviä ideoita siihen, miten asia kohderyhmälle esitetään. Tehtävän antaneilla kummiyrittäjillä olikin vaikea tehtävä valita paras joukkue.  Kummiyrittäjä Marja Liisa Leskinen kommentoi Koillis-Savo -lehden jutussa (30.5.2011): ”On täällä hirmu hyviä pointteja. On otettu huomioon monia näkökantoja, niin kuin nyt tuossakin tämä vanha totuus, että villa on pakkasella lämmin ja helteellä viileä.”


Juankosken koulun oppilaat kommentoivat päivää seuraavasti:

”Emme voittaneet, mutta ei se haitannut. Oli mukava päivä”

”Tehtävä vaikutti aluksi melko vaikealta, mutta ideoita alkoi vähitellen syntyä. Meillä oli melko vapaat kädet ideoidemme toteuttamiseen. Teimme mainosjulisteen ja haitariesitteen. Päiviä oli onnistunut. Toivottavasti siitä tulee jokavuotinen tapahtuma.”

”Se oli ihan jees systeemi, ruoat oli hyviä ja nälkä ei päässyt yllättämään”

”Minusta tehtävä oli ihan mukava, mutta meinasi tulla kiire sen teossa.”

”Opin uusia asioita luomuviljelystä”

Maaseututaitaja -tapahtuma tullaan varmuudella toteuttamaan uudestaan! Nyt pitää vain pohtia, miten kehitämme tapahtumasta vieläkin paremman. Oppilaiden kommenteissakin esiin tullut kiire pitäisi jatkossa saada poistettua. Nyt kuitenkin päivä jäi suhteellisen lyhyeksi pitkien matkojen takia, kauimmaiset kisailijat tulivat Kiuruvedeltä asti.  Lisäksi toiveissa on, että jatkossa ehdittäisiin ottaa mukaan myös käytännönläheisiä tehtäviä enemmän. Tällä kertaa iltapäivän kevennystehtävässä nuoret arvuuttelivat vasikoiden rotuja ja tunnistivat kasveja. Samalla tutustuttiin Muuruveden tiloihin, navettaan, puutarhaan ja asuntolaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti