14.6.2011

”Kunnollista, kun ei tarttenu koulussa istua”

Kevätlukukauden toiseksi viimeisellä viikolla kävi Vesannon yhtenäiskoulun kahdeksannen luokan 23 maa- ja metsätalouden opiskelijaa opettajineen vierailulla kummitiloilla. Haataisten luona Iisakkilassa seurattiin lihanaudan elinkaarta, keskusteltiin kylvölannoittimen äärellä pellon kevättöistä ja ihasteltiin kissanpentuja. Mäntylässä Riikosen Aila kertoi lypsykarjataloudesta ja hevostenhoidosta. Kylvötyöt olivat käynnissä myös tällä tilalla, joten päästiin mm. tunnistamaan eri kasvien siemeniä sekä maatalouskoneita. Seuralliset vuohet tekivät tuttavuutta kanssamme. Retkellä oltiin reippaalla ja uteliaalla mielellä kauniissa kevätsäässä eikä tilataksiin mukanamme kulkeutunut asiaankuuluva säilörehun tuoksahduskaan tuntunut ketään haittaavan.

Koulumme yhdeksäsluokkalaisten tehtävänä oli kirjallisesti muistella Maaseutu opettaa -hankkeiden aikana kertyneitä oppimiskokemuksiaan. Tekstiä paperille kertyi kovin niukasti, mutta monta mieleen jäänyttä ja kiinnostavaa kokemusta käytiin kyllä virkeästi läpi suullisesti. Riuttalan talomuseo, Rytsyretkien hevoset, Sorvisopen taidokkaat tuotteet, Ponssella vierailu sekä Muamessut herättivät vilkasta keskustelua. ”Kunnollista, kun ei tarttenu koulussa istua ja aina sieltä on jottain kivvaa löytyny”, oli muistelusten lopputulos.

Hankkeen loppuseminaari osui kiireiseen vaiheeseen kevättä, mutta onneksi henkilökunta puhaltaa yhteen hiileen ja yleensä pulmiin keksitään joku ratkaisu. Neljännellä yrittämällä löytyi opettaja, joka pystyi Koivumäen kartanoon kyseisenä päivänä suunnistamaan! Monta kokemusta rikkaampina ja uusia, hankkeiden aikana testattuja toimintamalleja käyttöömme saaneina katselemme nyt jo kovasti eteenpäin kohti tulevaa lukuvuotta ja uusia kujeita. SUURI kiitos Niinalle ja kaikille muille yhteistyökumppaneille. ”Vasikat” ovat jo kesälaitumilla ja heinäkuussa sinne suuntaavat myös vanhemmat ”naudat” ennen uutta talviruokintakautta.

Anna-Maija Saikku, Vesannon yhtenäiskoulun pedagoginen rehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti